Sağlık

Tükenmişlik Sendromuna Karşı 7 Öneri!

Tükenmişlik sendromu; Fiziksel, zihinsel ve duygusal yorgunluğa yol açan şiddetli bir gerilim halidir. Özellikle son yıllarda birçok kişi tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmaktadır. Stresli yaşam kuralları, ağır iş yükü, tartışmalı konut hayatı, ağır konut işleri ve üzücü içerikleri takip etmek de tükenmişlik sendromuna yol açabilmektedir. Sürekli gerginliğe maruz kalmak sizi kısa sürede tükenmişliğe sürükleyebilir. Konuyla ilgili Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız değerli bilgiler verdi.

Tükenmişlik sendromunun en yaygın belirtileri olarak hayattan zevk ve keyif alamama, hep tersine odaklanma, çoğu zaman mutsuzluk, daha önce yapılan günlük işleri bile yapamama, sürekli uyku hali, şiddetli sıkıntı ve huzursuzluk dikkat çekiyor.

Tükenmiş Hissetmemek İçin Yapılması Gerekenler

İlk olarak, sizi neyin yorgun, mutsuz, bitkin ve bitkin hissettirdiğini gerçekçi bir şekilde keşfedin. Eşinizle yaşadığınız geçimsizlikler, iş hayatınızdaki zorlu koşullar, maddi kaygılarınız, ailenizle yaşadığınız sorunlar bu duruma örnek verilebilir. Ardından keşfettiğiniz bu duruma yüklediğiniz anlamları analiz edin. Her zaman memnun etme ihtiyacı hissediyorsanız, yetişmeye ve kontrol etmeye çalışın; Mükemmeliyetçi bir çaba içerisindesiniz ve çabuk yoruluyorsunuz.

1- Kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmeyin, kendinizi hatırlayın. Başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak istiyorsanız, önce kendi ihtiyaçlarınızı karşılamakla başlayın.
2- Herkesi mutlu etmeye odaklanmak yerine önce kendinizi mutlu etmeye odaklanın.
3- Günlük hayatınızda her şeye ayak uydurmanız mümkün değil. Büyüsen de kendini unutursun.
4- İçinizden gelmeyen, sizi yoran, üzen şeyleri yapmak zorunda değilsiniz, yeri geldiğinde hayır demelisiniz.
5- Gün içinde yapmanız gerekenlerin bir listesini yapın. Bu onları takip etmenizi kolaylaştıracaktır.
6- Kendinize günlük molalar verin ve dinlenin.
7- Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın çünkü bu sizi yetersiz hissettirebilir.

 

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, “Unutmayın! Herkese ve her şeye ayak uydurmaya çalıştığınızda kendinize geç kalacaksınız. Önce kendinizi yakalayın, sonra aslında başkalarını kolayca yakalayabilirsiniz. Emek ve çabanızın sonucu olarak değerinizi bilen kişi sizi yormaz ama değerinizi bilmeyen kişi sizi yorar. Ona ne yaparsan yap, ulaşamayacak ve yaratılmayacaksın. Tükenmişlik sendromu hayatın akışı içinde kendiliğinden geçebilecek bir durum değildir. Aksine daha önemli fiziksel veya ruhsal rahatsızlıklara yol açabilir. Bahsedilen semptomların birçoğunu uzun süredir hissediyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından takviye almanız sizin için faydalı olacaktır. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu