Plastik Kirliliğini Yenelim: Atık Plastik İstihdam ve Gelir Yaratıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Lideri Prof. sözlerini kullandı.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında çevre kirliliği, biyoçeşitliliğin kaybı ve iklim değişikliği konularında plastik kirliliğini yenmenin zamanı geldi ve “Atık plastiklerle istihdam ve gelir yaratalım, milli servetimiz, atmayalım, yakalım, ayrı toplayalım.” davetiye yapıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Lideri Prof. halka ve milyonlarca insanın en güçlü uluslararası kutlaması ve döngüsel ekonomide atık plastiğe değer katmanın istihdam ve gelir yaratmada önemli bir rol oynadığını. vurguladı.
Dünya Çevre Günü’nü kutlayan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, plastiği keşfeden ve sağladığı kolaylık ve analizlerle yaşayan kişinin aynı zamanda en doğru atık plastik yönetimini de başarması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Plastiğin döngüsel ekonomisinin yeşil rakamlarının cazibesi bizi bekliyor. Atmayalım, yakmayalım, farklı biriktirelim, plastik kirliliğini yenme zamanı. Plastiklere, kullanım ömrünü tamamlamış atık plastiklere, değerli yerli olarak bakmalıyız. Hammadde.Çünkü plastik ithal petrol ve doğalgazdan üretiliyor ama atık plastik çıktığında yerli hammaddemiz milli servetimiz oluyor.Sırası ‘En Az Atık Giderme’, ‘Yeniden Kullanım’, ‘Geri Dönüşüm/İleri Dönüşüm’,’ Atık önceliğinde Enerji ve Malzeme Geri Kazanımı’ ve ‘Bertaraf’ önemli.Atık plastik döngüsel ekonomiye dönüşüyor ve pahalılaşıyor Ülkemiz bu trendin dışında kalmamalı, geçişte sistematik dönüşüm ve aksiyonların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiliyor. endüstri ivme kazanırken döngüsel bir ekonomiye dönüşüyor. Dönüşüm bu değişimin bir koşulu.
2022’de 175 Birleşmiş Milletler üye devleti, plastik kirliliğini sona erdirmek için yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma için tarihi kararı kabul etti ve bu anlaşma 2024’ün sonuna kadar hazır olacak. Paris Anlaşması’ndan sonraki en değerli ve çok taraflı bu anlaşma, mevcut ve gelecek. Çünkü plastikle yaşam, ancak ve ancak en iyi atık plastik yönetimi ile doğa, çevre ve iklim dostu olabilir. Plastiği keşfeden ve sağladığı kolaylık ve analizlerle yaşayan kişi, aynı zamanda en uygun atık plastik yönetimini de başarmalıdır. Plastik döngüsel ekonomiyi değiştirmek için dönüşüm yolumuzda hükümetler, yerel yönetimler, iş dünyası, sivil toplum, akademi, medya ve vatandaşların bilim ve teknoloji temelli analizlerle harekete geçmesi gerekiyor. Birlikte değişimi başarabiliriz.”
“Deniz çöplerinin yüzde 85’inden fazlası plastik, en kalıcı ve zararlı kısım”
prof. Filiz Karaosmanoğlu, Birleşmiş Milletler verilerine göre her yıl yarısı tek kullanımlık olmak üzere 400 milyon tondan fazla plastiğin üretildiğini ve bu miktarın yüzde 10’dan azının geri dönüştürüldüğünü belirtti.
Bir çöp kamyonu büyüklüğündeki atık plastiğin yılda 19-23 milyon ton, 2 bin 200 Eyfel Kulesi ölçeğinde her dakika göllere, nehirlere ve denizlere karıştığının tahmin edildiğine işaret eden Karaosmanoğlu, “Bu miktarın da tahmin ediliyor. 2040’a kadar üç katına çıkacak. “85’ten fazlası plastik, en kalıcı ve zararlı kısım. 800’den fazla deniz ve kıyı türü bu kirlilikten etkilenmektedir. Çapı 5 milimetreden küçük olan mikroplastikler gıdaya, suya ve havaya karışıyor. Her birimiz yılda 50.000’den fazla mikroplastik tüketiyoruz.” sözlerini kullandı.
Karaosmanoğlu, 2040 yılına kadar denize giren atık plastiğin yüzde 80 oranında azaltılması halinde petrol ve doğalgazdan plastik üretimini yüzde 55, sera gazı emisyonlarını ise yüzde 25 azaltarak 70 milyar dolar tasarruf edilebileceğini ifade etti. iklim değişikliği ve 700 bin ek istihdam yaratmak. olacağını söyledi.