Haber

CHP Milletvekili: Göçmen Sorunu Türkiye’nin En Önemli Sorunlarından Biri

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise göçmen sorununun Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, ” Ekonomi“Bazen kötü olabilir ama bir gün bunu doğru yönetenler düzeltecektir ama göçmenler büyük risk oluşturmaya devam ediyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekilleri, 12. Kalkınma Planı’na ilişkin değerlendirme ve eleştirilerde bulundu.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Fazilet, 12. Kalkınma Planı’nın TBMM’ye sunulduktan kısa süre sonra görüşülmeye başlandığını ve birkaç gün içinde karara bağlanacağını belirterek, bunun 12’nci Kalkınma Planı’nı içermesi bağlamında doğru olmadığını iddia etti. Ülkenin önümüzdeki 5 yıllık hedefleri.

Kalkınma Planı’nda “Ülkedeki sorunların kaynağının küresel etkilerde arandığını” savunan Fazilet, hükümetin kendisini sorunların nedeni olarak görmemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Fazilet, “İktidarın kalkınmayı ve büyümeyi sağlaması mümkün değil. Önce sorumluluklarını ve hatalarını kabul etmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, hükümetin devlete ve kamu kurumlarına yolsuzluk yaptığını söyledi; Kendine uygun olan her şeyi kendine mal ederken, olumsuz gelişmelerin nedenini de dış kaynaklarda aradığını iddia etti.

Kontrolsüz göç nedeniyle ülkenin geleceğinin risk ve tehlike altında olduğunu belirten Arı, bayramlarını kutlamak için ülkesine giden bazı Suriyelilerin Türkiye’ye döndüğünü belirtti. Arı, “Eşi ve çocuğu olmayan Afgan göçmenler sınır kapılarında araçlarla bırakılıyor. Bunlardan dolayı ülkede büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu konuda hükümetin kafası karışık. Göçmenlerin gönderilip gönderilmeyeceği belli değil. Hayır. Göç sorunu Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Ekonominin bazen kötü gidebileceğini, “Gerçek yöneticiler bir gün bu sorunu çözecektir ama göçmenler büyük risk oluşturmaya devam ediyor.”

“Kredi alabilmek için mültecilerin iş gücüne katılımı şart mıydı?”

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, AK Parti hükümetlerinin kötü ve yanlış olduğunu söyledi. ekonomiTürkiye’nin izlediği politikalar sonucunda büyük sorunlarla boğuştuğunu savundu.

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ülke olduğunu belirten Gürban, “Sorunlar ortada. ‘Ben ekonomistim, ABD’de raflar boş, bizde dolu’ diyenler ne kadar kopuk olduklarını gösteriyor. Sürekli değişen Merkez Bankası başkanları, Hazine ve Maliye bakanları, TÜİK başkanları… Bu açıdan bakıldığında Kalkınma Planı’nda yazılanların beklenti değil temenni olması ciddi bir güvensizlik yaratıyor.” dedi.

Gürban, Dünya Bankası’nın Türkiye’ye 35 milyar dolar kredi vereceğini ve bu kredinin alınması karşılığında hangi garantilerin verildiğinin açıklanması gerektiğini belirtti. Planda mültecilerin işgücüne katılımına ilişkin madde bulunduğunun altını çizen Gürban, “Bu kredinin alınmasında mültecilerin işgücüne katılımı öngörülüyor muydu?” sorusunu yöneltti.

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat da Türkiye’de nitelikli eğitimin giderek bozulduğunu iddia etti.

12. Kalkınma Planı döneminde öğretmen liselerinin yeniden açılması gerektiğini belirten Sunat, Plan’da ücretli öğretmenliğin kaldırılacağına dair bir ifadenin bulunmadığını; “Kölelik sistemi” olarak tanımladığı bu uygulamanın ortadan kaldırılması için mücadele edeceklerini belirtti.

“İnternet özgürlüğü açısından ‘özgür değil’ kategorisindeyiz”

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Plan’da Türkiye ekonomisinin “vasatlıktan nasıl çıkacağına” ve kredibilitesini nasıl artıracağına değinilmediğini belirterek, “Hedefler belirlenebilir, olursa olur, olursa olur” dedi. olmaz, söylenemez”.

Türkiye’de yeşil ve dijital dönüşümü gerçekleştirecek beyinlerin yurt dışına çıktığını iddia eden Dalgın, sahadaki gerçeklerin Plan’da yazılan gerçeklerle çeliştiğini savundu.

Plan’da afetlere dayanıklı yaşam alanları yaratma hedefinin de yer aldığını hatırlatan Dalgın, “Çok gerçek bir hedef. İstanbul ve çevresi çok ciddi deprem riskiyle karşı karşıya ama biz İstanbul’da kentsel dönüşümü 2019’dan itibaren başlatıyoruz. Bağdat Caddesi. Türkiye’de kentsel dönüşümün başlayacağı yer Bağdat’tır.” Sokak değil.” dedi.

Planın “demokratik, adalete dayalı iyi yönetim” kısmını da eleştiren Dalgın, “Ama demokrasi ve hukukun üstünlüğünde dünyada ilk 100’de, basında ise ilk 150’de olamayız. Özgürlük. İnternet özgürlüğü açısından ‘özgür değil’ kategorisindeyiz. Plan “Bütün bu alanlarda gerekli adımların atılması ve bunun temenni olarak kalmaması elzemdir. Aksi takdirde 5 yıl sonra 13. Kalkınma Planı’nda da aynı kavramlar tekrarlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu